De Etsbus

 

This slideshow requires JavaScript.

 

De Etsbus: etsen bij jou in de klas

De Etsbus is een landelijk educatieproject waarbij kinderen en jongeren in de klas met een mobiele werkplaats leren etsen. Doel van het project: zelf kunstenaar zijn in een voor jou vertrouwde leer – en leefomgeving.

Onder begeleiding van professioneel beeldend kunstenaars ga je op avontuur met een middeleeuws en nog altijd magisch medium. Na afloop van een reeks workshops maken we een expositie waarbij je je ets kunt presenteren aan je familie en vrienden. Op deze manier kan je laten zien wat je hebt gemaakt en ook vertellen op welke manier je dat gedaan hebt.

Zelf maken, zelf etsen

Tijdens de workshop ligt de nadruk op zelf doen, samenwerken en delen. Dus zelf je ets ontwerpen, etsen en afdrukken. Zelf doen dus, behalve zuren: dat doen de docenten. Naast de ets techniek komen geschiedenis en hoe je een tekening extra spannend of ruimtelijk kan maken aan bod. Mooist: zelf aan de ets pers draaien en je eigen afdruk maken.

Oude kennis, nieuwe magie

Met De Etsbus kunnen leerlingen ervaring op doen met een eeuwenoud ambacht, waarbij ze zelf ontwerper, maker en kunstenaar kunnen zijn.

Etsen heeft een lange geschiedenis en rijke traditie. Met hun eigen etsen maken leerlingen deel uit een nog altijd springlevende kunstvorm, waar ze met hun energieke en kleurrijke werk een nieuwe dimensie aan geven.

De Etsbus On Tour

De pilot in Rotterdam (check hier de publicatie van De Etsbus Delfshaven) in samenwerking met Kinderatelier Punt 5 werd mogelijk gemaakt door verschillende fondsen en heeft een geslaagde basis gelegd voor De Etsbus on Tour: een rit door Brabant voor meer dan 500 kinderen.

Het vervolg van De Etsbus in samenwerking met regionale partners werd opnieuw mede mogelijk gemaakt door verschillende fondsen en onze vaste leverancier Polymetaal. En natuurlijk door al die jonge kunstenaars die met hun verbeelding en lichtgevende, ruimtelijke en ronduit stik goede etsen de wereld een stuk mooier maken.

Check de website van de Etsbus voor meer informatie over mobiel etsen en jonge kunstenaars, partners en fondsen.

Projectcoördinator: Cornelie Samsom

Docenten: Cornelie Samsom, Marion Rutten (pilot), Els Pardon (pilot), Sarah van den Dungen (Brabant), Maartje van der Kruis (Brabant), Roos Terra (Brabant), Judith Rosema (Brabant)

Vormgeving publicatie pilot Etsbus: Nina Westendorp

Looptijd Project: 2014 – 2016

 

De Etsbus werd mede mogelijk gemaakt door:

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s