Old Souls, New Magic

This slideshow requires JavaScript.

 

Old Souls, New Magic

Old Souls, New Magic is het vervolg op de tentoonstellingenreeks Show yourself: Going to the etch. Deze serie exposities vond plaats in 2012 en werd dermate goed ontvangen door publiek en beeldend kunstenaars dat besloten is een nieuwe editie te ontwikkelen. Net als in de eerste editie is het uitgangspunt het promoten van de etstechniek.
In deze tentoonstellingsreeks worden deelnemende kunstenaars gevraagd zich te laten inspireren door een ets van een oude meester. Dit sluit mooi aan bij het vorige project waarin we in de publicatie de deelnemers vragen welke etsende kunstenaars ze bewonderen.

Old Souls

Etsen kent een rijke geschiedenis met werken van grote meesters. De bekendste Nederlandse etser is Rembrandt. Hij gebruikte deze techniek om zijn ideeën eindeloos te onderzoeken en continu aanpassingen aan te brengen in zijn koperen platen. Zijn etsen kunnen gezien worden als zijn vrije werk, los van opdrachtgevers kon hij zichzelf in deze techniek vrij ontwikkelen. Zo maakte hij per plaat verschillende versies – of staten, zoals hij het noemde – en gaf hij deze techniek letterlijk diepgang door steeds te schrapen, opnieuw te krassen en te etsen. Vanuit diepe zwart geëtste platen, duiken de mooiste afbeeldingen op. Een ander belangrijk en invloedrijk fenomeen was de Etsclub. Deze club heeft ongeveer tien jaar bestaan aan het eind van de negentiende eeuw en had als doel om de grafische technieken en het werken in zwart/wit te promoten, te ondersteunen en uit te dragen. Bekende etsers uit die club zoals de heer Witsen en zelfs de oprichter Jan Veth hebben etsen gemaakt die nu onder andere bij het Rijksmuseum Twenthe en het Rijksprentenkabinet te bewonderen zijn. Dit zijn nog maar enkele voorbeelden van Old Souls die kunnen gaan dienen als inspiratie voor de deelnemende kunstenaars tot het creëren van nieuwe werken.

New Magic

Er zullen per stad tien kunstenaars uitgenodigd worden die allen één ets van een oude meester kiezen. Deze groep kunstenaars is erg divers en is geselecteerd op zowel ervaring in de etstechniek en/of verwantschap met deze techniek in hun bestaande werk.

De uitdaging en verdieping bestaat uit het verbinden van historische werken met de hedendaagse kennis en onderzoekende en experimentele manier van werken van nu. Etsen is een magische techniek, het bewerkelijke en ambachtelijke karakter en de indirecte manier van werken, maken dat het proces spannend en soms onvoorspelbaar is. Pas bij het afdrukken van de plaat, als het door de pers wordt gehaald en je het papier voorzichtig optilt, zie je wat het geworden is. New Magic is born!

Project Enschede 30 april t/m 25 mei 2015 in samenwerking met Rijksmuseum Twenthe, AKI-ArtEZ, TETEM Kunstruimte en het Tankstation

Deelnemende kunstenaars:

Stijn Peeters, Saskia de MaréePatrick Mangnus, Merlijne Marell, Dirk Comello, Henny Overbeek, Sjoerd Tegelaers, Thijs Jager, Marthe ZinkLaura Casas Valle

Film: Ivonne Zijp

Publicatie: Rebecca Nelemans, Gemma Boon, Ivonne Zijp, Diana van de Blaak en Laura Casas Valle

 

Projectcoördinator: Laura Casas Valle

Looptijd project: 2013 – 2015

 

Old Souls, New Magic is mede mogelijk gemaakt door:

 

mede mogelijk gemaakt door

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s