Show yourself: going to the etch

 

This slideshow requires JavaScript.

Show yourself: going to the etch

Laura Casas Valle en Cornelie Samsom ontmoetten elkaar in oktober 2010 in de ets werkplaats van Plaatsmaken in Arnhem en ontdekten een gezamenlijke passie voor etsen. Verwonderd vroegen ze zich af: hoe kan het dat etsen, waar achter zoveel ziel, hartstocht en magie schuil gaat, zo’n formeel en stoffig imago heeft? En hoe kan het dat etsen altijd worden vertoond als bij product van het werk van een kunstenaar, en nooit als op zichzelf staande werken?

Zo ontstond het idee voor een tentoonstelling specifiek gewijd aan etsen, met als doel de toeschouwer mee te nemen in de sprookjesachtige wereld achter deze op de achtergrond geraakte grafische techniek.

Show yourself

Een ets toont het persoonlijke handschrift van de kunstenaar in al zijn intieme details. Fijne motoriek, ranke of stevige vingers, lijnvoering, momenten van twijfel, uitschieten of vegen: alles wordt geregistreerd door de zinken plaat. Het ets proces weerspiegelt elk detail van het persoonlijke handschrift van de kunstenaar, of hij nu wil of niet. Anderzijds is de relatie tussen een ets en de toeschouwer afstandelijker en indirecter, omdat de afbeelding via het drukproces een omweg aflegt. Dit voor etsen kenmerkende spanningsveld, tussen intimiteit en afstandelijkheid, schept in onze ogen ruimte voor eigenzinnigheid en verbeelding.

 No rules

Klassiek etsen herbergt een traditie van strenge regels en procedures waarmee makers zich tot het proces dienen te verhouden. In werkplaatsen is voelbaar dat het niet om een techniek, maar om een cultuurgoed gaat.

In onze postmoderne beeldcultuur, zowel in de samenleving en beeldende kunst, is de sfeer echter anarchistisch. De enige regel is: er zijn geen regels. Niet een procedure of traditie, maar de eigen individuele impuls is leidend.

Binnen grafische werkplaatsen wordt nu volop geëxperimenteerd op een basis van eeuwenoude vakkennis en eerbetoon aan ‘zuiver’ etsen. Dat heden en verleden met elkaar in aanvaring kunnen komen, blijkt uit hoe hoog de emoties onder grafici soms op kunnen lopen wanneer de grenzen van wat kan en mag opnieuw worden opgerekt. Etsen balanceert daarmee op de verbeelding rijke grens van behoudzucht en vernieuwingsdrift.

Met de expositie willen we onderzoeken hoe twee werelden – die van beheersing en traditie en die van moderne, snelle chaos – elkaar raken en verrijken. Er zullen meer klassiek gemaakte etsen te zien zijn, maar ook etsen die snel en haastig gemaakt worden en daarna versneden tot installatie, of etsen die deels op de computer ontworpen en gemaakt zijn, waarbij de ‘bron’: zinken plaat of jpg – onduidelijk is. Het onderzoeken van het gebied waar twee werelden elkaar raken, biedt in onze ogen ruimte voor vragen over onze eigen identiteit, maatschappij en beeldcultuur.

Voor de tentoonstelling vragen we kunstenaars zowel de techniek als het leidende thema ‘’Show Yourself’’ te onderzoeken. Bindend is met name experiment en vernieuwing binnen de techniek. We gaan op zoek naar de grenzen, de randen van het etsen. Kunstenaars gaan hun eigen weg binnen het ets proces, waarbij ze op hun eigen manier de grenzen van het etsen onderzoeken en verkennen.

In het kader van de expositie is een publicatie en een grafiek map uitgegeven, een verzameling etsen op klein formaat die de tentoonstelling op een mooie manier representeert. Een unieke serie en een verrijking van de expositie. Oplage: 20

This slideshow requires JavaScript.

Exposities:

‘Show yourself: going to the etch’

van 14 januari t/m 12 februari – Pictura Dordrecht

 

‘Show yourself: going to the etch #2’

van 22 april t/m 28 mei 2012 – Kruithuis ‘s-Hertogenbosch

 

‘Show yourself: going to the etch #3’

van 15 september t/m 27 oktober 2012 – Koornmarkstpoort te Kampen

 

Deelnemende kunstenaars:

Claudia Botero

Laura Casas Valle

Aline Eras

Mirka Farabegoli

Rinke Nijburg

Stijn Peeters

Tijs Rooijakkers

Susanne Sørensen

Cornelie Samsom

Saskia de Maree

Rob Voerman

 

Projectcoördinatoren: Laura Casas Valle en Cornelie Samsom

 

Show Yourself werd mede mogelijk gemaakt door:

prinsbernardcultuurfondsvsbfonds-pay-off-web

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s