Werkweek in de grafiekwerkplaats van AKI/ArtEZ Enschede

Voor het project Old Souls, New Magic bij TETEM Kunstruimte in Enschede, hebben de deelnemende kunstenaars in de laatste week van februari de hele week gewerkt in de grafische werkplaats van AKI/ArtEZ. Geïnspireerd op een uitgekozen ets uit de collectie van het Rijksmuseum Twenthe ging iedereen enthousiast aan de slag om nieuw werk te maken.

Elke werkplaats kent een eigen sfeer en manier van werken. Op elke werkplaats zijn er andere oplossingen gevonden voor problemen binnen een bepaalde techniek. Het was daarom erg interessant om met een groep kunstenaars deze werkplaats te bezoeken en zo brede kennis op te doen en te delen. De werkweek waarbij een groep kunstenaars met eenzelfde fascinatie voor de etstechniek samen komen is uniek te noemen en geeft ruimte voor ontwikkeling, uitwisseling en verdieping van de techniek en eigen werk. De dynamiek en energie die ontstaat door het delen van deze fascinatie voor de etstechniek maakt een zekere inspiratie en werklust los die als bijzonder beschouwd kan worden. Dit is een wezenlijk onderdeel van het project; het geeft een extra dimensie op het werkproces en verbindt de groep door je eigen werkproces te delen, te onderzoeken en misschien wel te laten beïnvloeden.

De uitdaging en verdieping in dit project bestaat uit het verbinden van historische werken met de hedendaagse kennis en onderzoekende en experimentele manier van werken van nu. Etsen is een magische techniek, het bewerkelijke en ambachtelijke karakter en de indirecte manier van werken, maken dat het proces spannend en soms onvoorspelbaar is. Pas bij het afdrukken van de plaat, als het door de pers wordt gehaald en je het papier voorzichtig optilt, zie je wat het geworden is. New Magic is born!

Tijdens onze werkweek kregen we ook bezoek van Gemma Boon, werkzaam bij het Rijksmuseum Twenthe en van Rebecca Nelemans, freelance kunsthistoricus en gespreksleider kunstenaarsgesprekken bij de Pont in Tilburg. Beiden zullen ze een inleiding schrijven voor de publicatie van Old Souls, New Magic Enschede.

Het was een bijzondere week, zie hier enkele foto’s:

soulsmagic1120916     IMG_1608IMG_1513IMG_1589IMG_1570

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s